יעילות אישית – הצבת יעדים אישיים

למה כדאי לך להציב לעצמך יעדים?
כדי להגיע למשהו אתה חייב לדעת לאן אתה הולך.

זה נשמע די הגיוני, אבל רבים מאיתנו אינם טורחים לשבת ולחשוב לאן אנו הולכים ומהי המטרה אליה אנו חותרים בחיים. אנשים רבים מקבלים החלטות חשובות לגבי חייהם האישיים והעסקיים מבלי להגדיר לעצמם בצורה מסודרת את המטרות שהם רוצים להשיג. הם מנהלים את חייהם כמו ספינה המיטלטלת על פני האוקינוס נתונה לחסדי הרוח והגשם.

מצבם של אנשים כאלה מזכיר את הסיפור על אותו מטוס נוסעים שהיה בטיסה מעל האוקינוס כאשר לפתע נשמע קולו של הקברניט ברמקול: "גבירותי ורבותי יש לי הודעה למסור, היא מורכבת מבשורה רעה ומבשורה טובה, הבשורה הרעה הינה שאחד המנועים של המטוס פסק לפעול וכך גם כל מכשירי הניווט במטוס, מרגע זה אין לנו כל שליטה על כיוון הטיסה של המטוס. הבשורה הטובה הינה שכרגע נושבת בגבנו רוח עזה של 200 קמ"ש, כך שלכל מקום שנגיע, נגיע הרבה יותר מהר."

מרכיב חשוב בהשגת הצלחה בחיים העסקיים והאישים הינו להגדיר לעצמך יעדים אותם אתה שואף להשיג, הם משקפים את מה שחשוב לך, מה אתה רוצה להיות, לעשות או להשיג בחיים.
הצבת יעד מתחילה בחלום, שאיפה להשיג משהו שאתה רוצה. התכנון הוא מפת הדרכים המובילה אותך ליעד שקבעת לעצמך. המוטיבציה היא הדלק אשר יעזור לך להגיע ולהשיג את היעד שלך. אבל כל התהליך מתחיל בהצבת יעד מוגדר וספציפי.
goal

המוח האנושי דומה במידה רבה לטיל מונחה, ברגע שכיוונו את מנגנון ההנחיה של הטיל למטרה מסוימת, הטיל יחתור אל המטרה בצורה עקבית כאשר בכל פעם שהטיל סוטה מן המסלול מנגנון ההנחיה הפנימי מבצע תיקונים באופן אוטומטי ושומר על הכיוון אל המטרה.
אבל אם לא כיוונו את הטיל למטרה מסוימת או שהצבנו לו מטרה שהיא מעבר לטווח שלו, הטיל פשוט יחוג בלא כיוון עד אשר הדלק יאזל או שמנגנון ההשמדה העצמית ישמיד את הטיל באוויר.

האדם פועל בצורה דומה. ברגע שהציב לעצמו מטרה מוגדרת וספציפית יפעלו כל המנגנונים המחשבתיים שלו להשגת אותה מטרה. החושים, הרגשות, האינטואיציה, היצירתיות ומנגנון החשיבה הלוגי שלנו ישתפו פעולה להשגת המטרה, היא היעד שהצבנו לעצמנו.

אבל אם אין לנו יעדים או שהיעדים שהצבנו לעצמנו הינם כלליים או רחוקים מידי, מנגנוני המחשבה שלנו לא ינוצלו להשגת המטרות שלנו ואנו ניוותר מתוסכלים וללא תכלית בחיים.

בכל אחד מאיתנו קיים מנגנון המניע ומוביל אותנו קדימה, אנו יכולים לבזבז את המשאבים שלנו ולנוע בחיים ללא תכלית ומטרה, או שאנו יכולים לגייס את המשאבים והמנגנונים שבנו להשגת היעדים והדברים אליהם אנו שואפים.

מה צריך אדם כדי להצליח בחיים ובעסקים? איזה תכונות ואיזה שיטות עלינו לסגל לעצמנו כדי להשיג הצלחה? השאלה הזו העסיקה חוקרים רבים במיוחד בארה"ב שם החברה הינה מאד תחרותית והשגית.

בשנת 1953 נערך מחקר באוניברסיטת ייל שבארה"ב, מטרת המחקר היתה לבדוק את ההישגים אליהם מגיעים בוגרי האוניברסיטה לאחר סיום הלימודים ולנסות לגלות מהן הסיבות להצלחות או לכשלונות.
במסגרת המחקר נתבקשו בוגרי מחזור 1953 למלא שאלון ארוך. כעבור 20 שנה, בשנת 1973 איתרו עורכי המחקר את בוגרי אותו מחזור שנותרו בחיים ובדקו את הישגיהם. החוקרים היו זקוקים לקריטריון הניתן למדידה ולכן בחרו להשתמש בהישגים הכלכליים כמדד להצלחה.
תוצאות אותו מחקר גילו כמה עובדות מענינות. ראשית ניגלה כי אין כל מיתאם בין ההישגים בלימודים לבין הצלחה פיננסית. עוד ניגלה כי אין גם כל מתאם בין מנת המשכל, הI.Q.- של הנחקרים, לבין השגת הצלחה פיננסית.
בתחום הנושא של הצבת יעדים ניגלה ממצא מדהים. ראשית נמצא כי רק 3% מבוגרי אותו מחזור נהגו להציב לעצמם יעדים באופן מסודר ולפעול בצורה שיטתית להשגת אותם יעדים. 10% נוספים נהגו לפעול בשיטת הצבת יעדים באופן חלקי ולא בצורה מסודרת.
כאשר בחנו את הקשר בין הצבת יעדים לבין הצלחה פיננסית נתגלה כי אותם 3% שנהגו להציב לעצמם יעדים ולפעול בצורה שיטתית להשגתם צברו יותר כסף ורכוש מאשר כל שאר 97% ביחד.

אני יכול להבטיח לך שתוצאות מחקר זה אינן יוצאות דופן, בעשרות מחקרים וראיונות עם אנשים מצליחים
בכל תחומי החיים ניגלה כי הנושא של הצבת יעדים ופעולה שיטתית להשגתם הינה תכונה המשותפת למרבית המצליחנים, זוהי פעולה הכרחית להשגת הצלחה בכל שטח שתבחר. כאשר כל אחד מאתנו בא להציב את היעדים שלו הוא צריך לשאול את עצמו שאלה זו: "מה אני שואף להיות, לעשות או להשיג בחיים?", זו השאלה שצריכה לכוון אותך בהצבת היעדים שלך.

החיים הם מסע. לא מסע סתם, כי אם המסע המופלא ביותר בתבל. החיים הם מסע מהמקום בו אתה נמצא למקום אליו ברצונך להגיע. תוכל לבחור את היעד שלך. זאת ועוד, תוכל לבחור גם כיצד להגיע אליו. קביעת יעדים תסייע לך להגיע למקום אליו אתה שואף להגיע.

הנה כמה רעיונות ושיטות אשר ידריכו אותך בנושא של הצבת יעדים:

  כאשר מדובר בקביעת יעדים, עליך להתחיל בדברים החשובים לך בחיים. קח גליון נייר, שב בשקט. החל לשפוך על הנייר את הדברים שברצונך להשיג החל מעתה ועד סוף חייך.

  בשלב השני – קח גליון נייר נוסף. הפעם חשוב על עצמך ועל יעדיך האישיים לשנים-עשר החודשים הבאים. תחומי מפתח אחדים בהם תוכל לקבוע יעדים אישיים הם: משפחה, צמיחה אישית, כספים, בריאות, חברה, קריירה, תחביבים, תחום הרוח ופעילות יצירתית לשעות הפנאי. רשום את הדברים שאתה מתכונן להשיג או לממש במהלך שנה זו.

  כעת, כשלב שלישי, חזור והשווה בין שתי רשימות היעדים. עליך להבטיח כי הפריטים ברשימה לטווח הקצר יסייעו לך, לאחר מימושם, להגשים את היעדים לטווח ארוך או היעדים לכל תקופת חייך. חשוב שהדברים שתעשה בטווח הקצר יובילו אותך בכיוון הנכון לקראת יעדיך בחיים. כעת, נסח בבקשה את היעדים לטווח קצר.

  בשלב הבא, עיין ביעדים המופיעים ברשימתך הפעם. אם ישנם יעדים שאינך מוכן לשלם את המחיר הכרוך בהשגתם, אל תהסס. מחק אותם. השאר רק פריטים שברצונך לגרום לכך שיתרחשו בחייך. המשמעות אינה בהכרח שיש לך כסף או משאבים אחרים הנחוצים להשגת המטרה מיד. יחד עם זאת, אם אכן יש ברשותך הכספים והמשאבים, האם תקדיש אותם או תוציא אותם לשם מימוש יעדים אלו?

  קח גליון נייר נוסף. רשום עליו את היעדים החשובים לך בשנים עשר החודשים הבאים, בתחום העבודה. הגדר את התוצאות שברצונך להשיג במהלך תקופת השנה, בתחום תפקידיך או סמכויותיך.

  אם עד כה לא ערכת רשימה של יעדיך בתחום העבודה, לפניך מספר תחומים עיקריים: איכות, כמות, בקרת עלות, שיפור עלות, ציוד, נהלים, הכשרה מקצועית, מכירות, כספים וכוח אדם.

  בשלב הבא, חפש את המיזוג בין יעדיך בתחום העבודה והתפקיד ובין יעדיך האישיים. בכל מקום שבו אתה מבחין בהשגת יעד מקצועי בד בבד עם השגת יעד אישי, ציין זיקה זו: אלו התחומים בהם ההנעה שלך תהיה הגבוהה ביותר.
לגבי כל אחת משלוש הרשימות שזה עתה יצרת, קח גליון נייר נוסף ורשום את הפעולות שעליך לבצע כדי לממש את היעד החשוב ביותר שבכל רשימה.

  כעת, הגדר על גבי גליון נייר נוסף המכונה: "רשימת דברים לביצוע" את הפעולות שזה עתה רשמת. פעולות שעליך לבצע מחר כדי לקדם אותך לקראת היעד החשוב ביותר.
שכתב את יעדיך בסיווגים אלו לפחות אחת לשלושה חודשים.

  העובדה היחידה הקבועה בחיים היא שהכל משתנה. הגיוני להניח שמטרותינו ישתנו יחד איתנו.

  שים לב כיצד התמקדות בדברים שברצונך לעשות ומה ברצונך להשיג, גם מגדירה מה אתה בוחר שלא לעשות בחייך.

  ההצלחה מוגדרת כ"מימוש הדרגתי של מטרה ראויה לשמה."
אם אתה מבצע את הדברים המובילים אותך לקראת השגת מטרתך, אתה "מצליח", גם אם טרם מימשת את היעד.

  כל שלב בדרך להשגת היעד אינו נופל בחשיבותו מהשלב האחרון.

  הדבר החשוב אינו רק השגת היעד לכשעצמו. חשוב גם השינוי שעבר עליך בתהליך.

  קבע יעדים גם לגבי המשפחה שלך. עזור לילדיך ללמוד תהליך זה בשלב מוקדם בחייהם.

  החלט מה ברצונך להשיג ולאחר מכן היצמד לענייניך.
אל תנסה להיות הכל עבור אחרים או לעשות הכל למען הזולת.

  חלומות ומשאלות הלב יהפכו ליעדים רק לאחר שתנסחם על הכתב כתוצאות מוגדרות.

  יעדים ברורים וכתובים ינחו אותך ויסייעו לך להתמקד בפעילויותיך.
הם יהפכו למפת הדרך שאליה תיצמד.

  התעסקות בפעילויות אינה הדבר החשוב, מה שחשוב הינו להשיג תוצאות. הדבר דומה למשחק כדורגל, אין זה משנה איזה קבוצה שיחקה טוב יותר, המנצחת היא זו שהבקיעה יותר שערים.

  מומחים אומרים כי כמות המידע לה אנו נחשפים מוכפלת מדי תקופה של 30 חודשים בקירוב. עלינו ללמוד להתמקד אך ורק בדברים החשובים באמת לנו ולעבודתנו.

  עליך לוודא כי הפעילויות והיעדים שאתה פועל למימושם הם שלך ואתה אכן רוצה ומשתוקק להשיגם. מחויבות זו חיונית להצלחתך בהשגתם.

  כאשר יעד מסוים מלהיב אותך, זורמת בך אנרגית חיים.
אתה נלהב להשיג את היעד כיוון שיש לו משמעות אישית.
עליך ליצור קו זמן או תרשים מטריצות שעליו תציג בצורה חזותית את יעדיך ואת התאריכים בהם יושגו.

  חפש ללא הרף דרכים לשלב בין יעדים אישיים לבין יעדים מקצועיים ולמזגם.

  אם תקבע יעד הנראה לך כבלתי ניתן להשגה, צפוי לך תסכול.

יש להגדיר יעדים ריאליסטיים וברי-השגה, כדי שיהוו אתגר ויניעו אותך.

  בעלי החלומות הם קרוב לוודאי אלו שיגשימו את חלומם. ללא חלומות אין גם הגשמה של חלומות.

  קבע יעדים בקפידה כיוון שאתה תממשם. מכאן משתמע שאם לא תקבע יעדים גם לא תשיגם.

  יעדים שנקבעו לאחר מחשבה מעמיקה יכולים לשמש כאמצעי הנעה רב עוצמה שינחה אותך.

  יעדים ברורים, מובנים וריאליסטיים המובילים למטרה יסייעו לך לשמור על תחושת הריאליזם והאמונה בהשגת המטרה.

  קבע קריטריונים למדידה כדי לעקוב אחר ההתקדמות ההדרגתית לקראת מטרתך.
אז תחווה את ההתקדמות.

  קבע יעדים שתתגאה על השגתם. עם השגתם תחוש את חווית המימוש.

  עליך לחוש כי החזון שלך נכון מעל לכל ספק כך תהיה לך הנעה פנימית להשיגו.

  יעד מסוים הוא "סביר" כאשר אתה יכול לדמיין ו"לראות בעיני רוחך" את כל התהליך הדרוש כדי להגיע אליו.

  ערוך תוכנית מפורטת להשגת היעד, כולל אבני דרך ולוח זמנים להשגת יעדי המשנה. תכנון טוב מסייע בתחושת הסבירות של היעדים הניצבים בפניך.

  אז קדימה לעבודה, קבעו יעדים, פרקו אותם לחלקים קטנים ורשמו את הכל בתוכנית פעולה מדויקת ואל תתייאשו. השגת יעדים מביאה איתה סיפוק עצמי רב. השיטה היא פשוטה וקלה לביצוע.

מה שנשאר זה בעיקר לעשות ולעשות!!!
arrow 1

 

נכתב ע"י מר מאיר לירז (ספרות עכשיו)